02 -March -2021 - 12:25

Szökőkút  A Fővárosi Önkormányzat Kamaraerdei Úti Idősek Otthona Budapest XI. kerületének dél-nyugati határán, Budaörs szomszédságában található kiemelt zöldövezetben. A környék adottságai szorosan kapcsolódnak intézetünk történelméhez. A múlt század második felében létesített szegényház alapításáról nem állnak rendelkezésünkre eredeti íratok, de annyit biztosan tudni lehet, hogy 1875-ben apácák segítségével működő szegényházban főként idős hajléktalanok ellátását biztosították. Ebből az időből származik egy étlap (másolata az igazgatási épület folyosóján megtekinthető), mely betekintést enged az akkori ellátási, étkezési szokásokba. Az intézetet több épületegyüttes alkotta, a lakóépületekben 15-20 ágyas szobákban helyezték el a rászorulókat. Ezen túl a gazdasági épületekben sertéshizlalda, tehenészet és kertészet működött. A gondozó apácák szállása a mai „Bagolyvár” volt. A II. világháborút követően az apácák munkáját nővérek vették át. Rövid ideig 1952 és 1957 között szünetelt a gondozás, pártiskolaként működött az intézmény, ezt követően ismét a rászorulók vehették birtokukba. Napjainkban három telephelyen 646 fő, többségükben ápolásra, gondozásra szoruló idős ember otthona.

 

Kamaraerdei központi részleg 7,5 hektáros parkban helyezkedik el. Három épületben folyik az idősek ellátása. Az „A” épület a hetvenes évek közepén került átadásra. Az épületben 4 szinten, kétágyas, erkélyes, mosdóval felszerelt szobákban 200 fő részére tudunk ellátást biztosítani. A vizesblokkok szintenként a folyosók végén helyezkednek el. Minden emeleten jól felszerelt teakonyha áll lakóink rendelkezésére. A földszinten található az intézeti könyvtár, közel 20.000 kötetes könyvállományával. Az elmúlt években elsősorban intézeti forrásokból újítottuk fel a vizesblokkokat. 2005-ben felügyeleti és intézeti forrásból került sor a homlokzati nyílászárók cseréjére.

A”B” lakóépület 1933-ban épült, 1986-ban újították fel. Az épületben kapott helyet a betegellátó részleg, ahol 100 fő részére nyújtunk adekvát szolgáltatást, 4 ágyas mosdóval felszerelt szobákban. A vizesblokkok a folyosókon helyezkednek el.

A „C” emeltszintű épületben, 100 lakó részére egy és kétágyas fürdőszobás lakrészeket alakítottak ki. Az épületet 1997-ben adták át.

 

Ellátottak kényelmét, nyugalmát biztosítják minden épületben a társalgók, a nővérhívó rendszer, könyvtár. A lakóépületek tűz és füstérzékelő rendszerrel felszereltek. Az épületeket körülvevő park, minden évszakban kellemes pihenést, kikapcsolódást nyújt az idősek és látogatók számára. A lelki élet gyakorlását biztosítja a parkban elhelyezkedő, Budaörsi Római Katolikus Egyház által gondozott, kápolna, amely a történelmi egyházak híve számára nyújt hitéleti lehetőséget. A központi telephelyen található a 100-150 fő befogadására alkalmas szociális épület, mely az elmúlt években történt folyamatos felújítási munkákat követően alkalmas intézeti szintű rendezvények lebonyolítására.

A központi telephelyen működnek az alaptevékenységet kiszolgáló egységek, a központi irányítás, az 1000 adagos konyha. Itt kaptak helyet a karbantartó részleg műhelyei, a raktárak, gépkocsi tároló, pipere mosoda. 2005. október hónapban átadtuk az (Idősek Hónapja alkalmából) a lakók és hozzátartozók kezdeményezésével szervezett gyűjtőakció révén épülő kerti tavat és tó körül pihenő parkot alakítottunk ki.

Bánk bán utcai részlegünk, Budapest, XI. kerület Bánk bán u. 12-20. szám alatt 6114 m2 területen, Kelenföld szívében található, 120 férőhellyel. Az otthon 1997. decembere óta működik. Kétágyas, pici vizesblokkal felszerelt lakrészek kerültek kialakításra. Az épülethez parányi kert tartozik. Ezt az otthont elsősorban azok az idősek választják, akik szeretnének közelebb maradni a város forgatagához, ugyanakkor csendes környezetre vágynak.

 

Rupp-hegyi út 7. szám alatti részlegünkben 2002. augusztusa óta 126 idős embert gondozunk, négyágyas, fürdőszobás szobákban. Az épületet kis gondozott park, fenyves veszi körül. A lelki élet gyakorlásához rendelkezésre áll önálló ökomenikus kápolna.

 

Az intézményünkben működtetett minőségirányítási rendszer megfelel az MSZ EN ISO 9001:2015 nemzetközi szabványnak.

 

SZMSZ (PDF Formátumban) (feltöltés alatt)

 

Szervezeti Ábra (PDF Formátumban) (feltöltés alatt)

 

Alapítói okirat:

1. oldal

2. oldal

 

Általános tájékoztató